«Залучення жінок до процесів прийняття рішень принесе нові перспективи» - Оксана Луньова, координаторка коаліції «Луганщина 1325»

Коаліція 1325 «Луганщина. Жінки. Мир. Безпека» - це проєкт, спрямований на здійснення конкретних заходів з реалізації Регіонального плану дій, які сприятимуть забезпеченню гендерної рівності, запобіганню та вирішенню конфліктів. Активності Коаліції також спрямовані на підтримку прав та захист жінок і дівчат у контексті збройного конфлікту та підвищення обізнаності щодо завдань резолюції РБ ООН 1325.

Її координаторка Оксана Луньова розповіла нам про роботу Коаліції, успіхи та труднощі, з якими вони зіштовхнулися через повномасштабне вторгнення.

Оксано, розкажіть про вашу Коаліцію: яка її мета, хто входить до складу, як давно ви працюєте?

Коаліція «Луганщина. Жінки. Мир. Безпека» була створена ще у 2018 році, щоби координувати зусилля між представниками громадянського суспільства у Луганській області для втілення Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325. До складу Коаліції входять представники та представниці громадських організацій, Департаменту соціального захисту населення та управління патрульної поліції, ініціативні особи та інші. Звісно, протягом років нашої роботи склад Коаліції змінювався. Скажімо, додаються та зникають громадські організації: хтось змінив свої напрями роботи, а хтось працевлаштувався на іншу посаду. Але здебільшого структура залишається такою, яка була на початку.

Основний напрям нашої діяльності - це співпраця з органами влади на всіх рівнях з метою розробки та впровадження на місцях регіональних і місцевих планів дій 1325. Інший напрям — комунікаційний. Ми поширюємо на загал інформацію про принципи, завдання Національного плану, його важливість та локалізацію на місцях. Окрім того, ми займаємось підтримкою та посиленням ролі жінок з різних соціальних груп у прийнятті рішень на рівнях влади.

Наші колежанки також розробляють і втілюють власні ініціативи, які направлені на участь жінок як у миротворчих завданнях, так і в ухваленні рішень в переговорних процесах.

Ми прагнемо досягати змін у суспільстві та сприяти забезпеченню рівних прав та можливостей для всіх громадян. А особливо можливостей для жінок щодо забезпечення миру та безпеки.

Як я розумію, усі представники та представниці Коаліції працюють в релокації. Які активності вам вдалося втілити у 2023 році попри усі труднощі та чим ви найбільше пишаєтеся?

Дійсно, після 2022 року перед нами постали нові виклики. Окрім того, що змінилася наша структура, змінилися і фахівці, з якими була напрацьована роками співпраця.

Ми всі релоковані й перебуваємо в різних куточках України. Але завдяки підтримці наших партнерів, друзів, Коаліцій з інших областей нам вдається і далі працювати в цьому напрямі й налагоджувати комунікацію на місцях. 

Ми вже маємо позитивні кейси такої співпраці. Наприклад, наші колежанки Оксана Очкурова та Марина Бражнікова перебувають у місті Свалява на Закарпатті, де працює Коаліція 1325 на чолі з Марʼяною Колодій. Вони настільки успішно спрацювалися, що вже втілюють спільні комунікаційні проєкти. Тепер у Закарпатській області діють дві Коаліції. Але вони не змагаються, не намагаються перетягнути, як то кажуть, щось на свій бік, а підтримують одне одного та ефективно співпрацюють.

У 2023 році завдяки нашим постійним партнерам — Українському жіночому фонду — та їхнім грантовим можливостям ми отримали підтримку одразу кілька організацій нашої Коаліції. Це були, зокрема, проєкти щодо втілення регіонального плану дій 1325. Відтак ми провели низку активностей з представниками органів місцевого самоврядування, сектору безпеки, громадських організацій, які були спрямовані на поглиблення усвідомлення та підтримку принципів Резолюції.

Ці навчання дали нам змогу закласти підґрунтя для підготовки фахівців, бо у звʼязку зі вторгненням рф на місцях деякі фахівці змінилися на людей, які про це зовсім нічого не знають. Через наші активності ми готуємо фахівців, компетентних у питаннях гендерночутливого підходу, і які вміють застосовувати його у роботі.

Прикметно, що ці заходи мали великий попит. Коли ми готували проєкт, то розраховували, що зацікавлених фахівців буде не більш 20 за раз, а їх виявилося понад 100. І це свідчить про прагнення людей розібратися в темі. До того ж учасники залишили дуже гарні відгуки про тренінги.

Серед інших успіхів 2023 року — моніторинг Плану дій, проведений нашою Коаліцією. Ми здійснили також і анкетування фахівців. Мене дуже вразило, що лише 3% або 4% респондентів на питання «Чи знаєте ви про роботу Коаліції?» відповіли заперечно. Раніше цей показник був значно вищим, але тепер про нас знають і до нас звертаються. І це чергова історія успіху для нас.

Ви згадували, що Коаліція – це дуже своєрідна форма партнерства, яка вимагає багато зусиль для якісної координації. Які інструменти ви використовуєте? І що ви можете порадити тим організаціям, які наразі ще не входять до Коаліції? 

Насамперед для координації та комунікації ми використовуємо формат зустрічей. До війни ми частіше бачились офлайн. Але зараз ми проводимо онлайн-зустрічі, на яких обговорюємо нагальні питання, плануємо наступні кроки та просто спілкуємось про те, що нам болить. Користуємося й іншими інструментами для комунікації. До прикладу, маємо спільний телеграм-чат, де публікуємо актуальну інформацію щодо Коаліції, регулярно робимо розсилку на електронні пошти. Та, звісно, ніхто не скасовує телефонні дзвінки як засіб спілкування. 

Організаціям, які не входять до Коаліції, я б сказала наступне: залучення до коаліцій дає змогу втілювати більше проєктів, отримати підтримку від інших представників та представниць. Коаліція відкриває горизонт нових можливостей. Серед них — знайомство з однодумцями та однодумицями, участь у різноманітних заходах, зокрема й міжнародних.

Коаліція — це об'єднання, підтримка, обмін ресурсами, експертизою, знаннями, щоби більш ефективно виконувати завдання, які стоять перед нами. Обʼєднані голоси звучать сильніше та мають більший вплив на людей, а отже й більше можливостей для досягнення результатів.

Як такі форми громадської активності, як Коаліція 1325, впливають на підсилення жінок і жіночих рухів?

Коаліції надають жінкам більше можливостей для безпосередньої участі в процесі прийняття рішень та впливу на гендерні аспекти. Завдяки роботі Коаліції підвищується усвідомлення ролі та важливості жінок, створюються платформи взаємодії та діалогу між різними групами для обміну досвідом і спільних планувань.

Коаліції допомагають виявляти та підтримувати жіночі лідерські здібності, які сприяють підвищенню представництва жінок у процесах прийняття рішень. Іноді жінки не відчувають своєї сили, потребують підтримки та координації. Ми направляємо та допомагаємо їм у цьому, надаємо менторську підтримку.

Робота Коаліції спонукає до перегляду й можливих змін на рівні політичних і соціальних практик з урахуванням гендерних аспектів. Адже у громадськості підвищується усвідомлення щодо важливості гендерні рівності, несприйняття стереотипного уявлення щодо ролі жінок.

І, звісно, обмін найкращими практиками та інноваціями теж впливатиме на підвищення ефективності та впливу діяльності у сфері гендерної рівності.

Що, на вашу думку, негативно впливає на залученість жінок до процесів прийняття рішень на місцевому рівні?

По-перше, стереотипи та упередження, які дуже часто перешкоджають участі жінок у політичних процесах, у процесах прийняття рішень. По-друге, обмежений доступ до ресурсів. Часто у віддалених населених пунктах і сільській місцевості жінкам бракує таких ресурсів, як фінанси, освіта, корисні контакти, що ускладнює доступ жінок до процесів прийняття рішень. Іншим наявним бар'єром, на мою думку, є баланс між роботою та сім'єю. Багато жінок доглядають за дітьми, літніми родичами та не мають ні часу, ні ресурсів для участі у якихось, скажімо, політичних процесах.

Якою може бути роль та мотивація чоловіків для підвищення участі жінок у процесах прийняття рішень на місцях?

Я думаю, залучення жінок до процесів прийняття рішень може приносити нові погляди та перспективи, які збагачуватимуть діалог і підвищуватимуть якість прийнятих рішень. Такі рішення будуть справедливішими та ефективнішими, адже представлятимуть інтереси та потреби різних груп суспільства. Роль чоловіків — у підтримці та співпраці. Вони можуть допомагати створювати сприятливе середовище для жінок, підтримуючи їхню участь у політичних і громадських справах та співпрацюючи з ними на рівних умовах.

 

Олена Ніжельська, регіональна координаторка в проєкті EU4Recovery (Розширення можливостей громад в Україні), який реалізується ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки ООН Жінки.

 

Матеріал виготовлено у співпраці з ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки UN Women Ukraine / ООН «Жінки в Україні» в межах проєкту «EU4Recovery — Розширення можливостей громад в Україні» (EU4Recovery) за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Ця публікація підготовлена в рамках проєкту EU4Recovery, однак висловлені в ній погляди та вміст не означають офіційного схвалення або визнання з боку ЄС або Організації Об’єднаних Націй.

Партнерський матеріал.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті